søndag 21. september 2008

Bilister som slår på fjernlyset for tidlig

Dette opplever jeg hver eneste gang jeg kjører i mørket:
Jeg møter en bil som har fjernlyset på. Den andre slår vanligvis av fjernlyset i tide, men rett før vi passerer hverandre slår han/hun på lyset igjen og blender meg! Makan. Hvor vanskelig er det å vente et par tideler til?

Jeg mistenker at årsaken er kjøreskolenes nattkjøringstimer. Der lærte ihvertfall vi, tross mine protester, at man skal slå på fjernlyset igjen når bilene er på høyde med hverandre. Helt tullete hvis du har normalt sidesyn. Min kjørelærer, som var en gammel mann, kan ikke ha hatt sidesyn for jeg ble blendet hver gang da også. Han så forøvrig heller ikke at det skjedde noe i bakspeilet uten å stirre rett på det, og der forklarer jo litt.

Slå ikke på fjernlyset før dere er sikre på å ikke blende, folkens! Det tar tid før øynene kommer seg etter en blending fra fjernlyset!

7 kommentarer:

Eirik Wang sa...

Jeg er en av disse.

Grunnen, som du også kanskje burde skjønne er at jo tidligere en skrur på langlysene igjen, jo før klarer man å oppdage eventuelle fotgjengere som gjemmer seg i skyggen. Så hva er bedre.. at du irriterer deg over at du blir blendet i et lite sekund, eller at jeg kjører på en fotgjenger?

Rolf Barbakken sa...

Ja det er hva kjøreskolen lærer deg. Faktum er at blendingen din sørger for at jeg får problemer med å se fotgjengere i flere sekunder fordi nattsynet mitt er ødelagt av deg, og du kanskje mister (max) ett halvt sekund på å vente litt med å slå på fjernlyset. Hva er mest verdifullt?

Hvis du kjører så fort at dette halve sekundet redder situasjonen din via á vis fotgjengere bør du kanskje sjekke fartsgrensene?

Du får beklage den sarkastiske tonen, men din var full av det, så...

Baardsen sa...

Er tilbøyelig til å være enig med Eirik. Nattsynet ditt påvirkes ikke nevneverdig av det halvsekundet ekstra med fjernlys. På et sekund rekker en bil som kjører i 80 km/t å kjøre ca. 22 meter. I tillegg vil nattsynet til begge bilførere bli redusert på grunn av lyset fra nærlysene. Legg til faktorer som alder (en 40-åring som meg trenger dobbelt så mye lys for å se samme lysmengde som en 20-åring) så er marginene fort spist opp.

Rolf Barbakken sa...

En interessant artikkel i denne sammenhengen:
http://www.officer.com/web/online/Operations-and-Tactics/Night-Driving/3$37130

Rolf Barbakken sa...

Mer interessant:
Don't overdrive your headlights. You should be able to stop inside the illuminated area. If you're not, you are creating a blind crash area in front of your vehicle.
Høres ut som et godt prinsipp og det forfektes også andre steder. Kona fikk en forøvrig en gang kjeft i Australia (hun bodde der i seks år) for å slå på fjernlyset for tidlig ved passering, fordi det blendet mottrafikanten.
En annen sak er profesjonelle sjåfører. Jeg kan ikke huske å oppleve en trailer slå på fjernlyset før den har passert. De har jo ekstremt sterkt lys.
http://www.smartmotorist.com/driving-guideline/driving-at-night.html
Hvis noen kan finne andre land hvor kjøreskolene lærer bort å slå på fjernlyset så tidlig som i Norge, så si ifra.

Baardsen sa...

Vel, ser fremdeles ikke noen argumenter mot det jeg skrev :) Å slå på fjernlys opptil en billengde før man passerer har ingen effekt på motgående kjøretøy annet enn at noen kanskje blir litt "het i toppen" av slikt. Trailere med voldsomt kraftige lys vurderer det nok annerledes nettopp pga. "megawattene" som nok påvirker øynene endel mere enn normale fjernlys på en personbil. Etter at jeg selv kjøpte Bi-Xenonlykter har jeg også sluttet å "blende opp" før jeg er såpass langt opp ot den andre bilen at føreren ikke merker at jeg skrur over. Og kjøreskolelærerne forfekter stort sett "en billengde", noe som vil gi en fører imot ca. 0,3 sekunder med blending fra lys som ikke engang peker rett mot vedkommende. (Man må også ta hensyn til lysvinkelen).
Hvis man skulle følge teoriene til de lenkene du har lagt ut fullt ut ville man også måttet bremse kraftig opp for hver bil som man skulle passere ettersom det er svært vanskelig å se forbi motkjørende doninger...

Rolf Barbakken sa...

Stå i halvmørket ute og se hva du ser. Så lar du en person med lommelykt fyre den kort av på venstre side av hodet ditt omtrent i 45 grader ut fra ditt venstre øye. Hvor godt er synet ditt i halvmørket etterpå?

Hvis det ikke er påvirket har du svakt sidesyn. Som tidligere nevnt er sidesyn tydeligvis svært variabelt, da min kjøreskolelærer ikke kunne se bakspeilet mens han så fremover, men jeg kunne.

Jeg skulle fortsatt gjerne sett en rapport som faktisk beviser en positiv nettoeffekt av å slå på fjernlyset så tidlig som kjøreskolelærerne vil.